Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

Το ακροβατικό σκι και ο Τρύφων Αντωνακάκης

Το ακροβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα που δεν αναπτύσσεται συστηματικά από την Ε.Ο. Χιονοδρομίας και στην χώρα μας έχουν γίνει κάποιοι αγώνες επίδειξης στο Σέλι και στο Ελατοχώρι το 2004.

Ο Τρύφων Αντωνακάκης είναι ο μοναδικός έλληνας αθλητής ουσιαστικά του ακροβατικού σκι (Freestyle) που αγωνίζεται σε αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου. Το αγώνισμα του είναι το Mogul ski, το οποίο αποτελεί μέρος του κλάδου του ακροβατικού σκι. Σπουδαίος αθλητής (έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες) και έγκριτος επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία και στην Αγγλία εργάζεται από το 2010 στο CERN, στην Γενεύη. Το 2011, λόγω κάποιων τραυματισμών και εν μέρει λόγω της εργασίας του πήρε μέρος σε πολύ λίγους αγώνες προς το τέλος της χειμερινής περιόδου αλλά κατάφερε να πιάσει το όριο συμμετοχής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2012. Τη φετινή περίοδο με την τεχνική καθοδήγηση του Richard Gay (3ος στους Ολυμπιακούς στο Salt Lake City, Moguls) και την υποστήριξη των χορηγών του POC (Baldumis)  και SUN VALLEY clothing, ξεκίνησε την προετοιμασία του στο χιόνι από τον Ιούνιο στο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt με στόχο να προκριθεί στους τελικούς των Ευρωπαϊκού κυπέλλου 2012. Οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις ξεκινούν 20 Δεκεμβρίου 2011 με τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο κύπελλο, στο  Meribel της Γαλλίας.

O μεγάλος του στόχος συνεχίζει να αποτελεί η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi 2014. Τέλος μελλοντική του επιδίωξη είναι η ανάπτυξη του αθλήματος του ακροβατικού σκι στην Ελλάδα με τη διοργάνωση αγώνων επίδειξης, αθλητικών εκδηλώσεων (οργάνωση ευρωπαϊκού κυπέλλου το 2013) και προπονητικών “camps”.