Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ

Η χιονοδρομία, πρωτοεμφανίζεται ως άθλημα στην Ελλάδα γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν Έλληνες του εξωτερικού, επιστρέφοντας στη χώρα μας, φέρνουν μαζί με τις σχετικές εμπειρίες τους και τα πρώτα σκι, παρά το γεγονός ότι ήδη από πολύ παλιά, στα ορεινά χωριά της βόρειας χώρας κάποιοι νεαροί πρωτοπόροι, δοκίμαζαν την εμπειρία του σκι με αυτοσχέδιες κατασκευές, κάτω από τα παπούτσια τους, στις παγωμένες λίμνες, (π.χ. της Καστοριάς). Παράλληλα μικρές ελληνικές βιοτεχνίες δοκιμάζουν ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’30 να κατασκευάσουν τα πρώτα σκι στη χώρα μας.Τα πρώτα χρόνια, η χιονοδρομία ως άθλημα, αναπτύσσεται κυρίως στις μεγαλουπόλεις και περιορίζεται σε μικρό αριθμό μυημένων, πολύ σύντομα όμως και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο, επανέρχεται και πάλι, ως άθλημα ολοκληρωμένο, στους φυσικούς φορείς της.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΟΧ

Στις 20 Φεβρουαρίου 1930 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας με την επωνυμία “Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος” από τα δύο πρώτα ελληνικά ορειβατικά σωματεία, τον Ορειβατικό Αθηνών (1928) και τον Ορειβατικό Πατρών (1929).

Από τον πρώτο αυτό χρόνο περιέλαβε στην δύναμη του συνολικά έντεκα αθλητικά σωματεία από τις πιο σημαντικές πόλεις της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αίγιο, Σέρρες, Χανιά, Καλάβρυτα, Κοζάνη, Τρίπολη, Λάρισα κ.λ.π.

Την 10ετία του 1930 με πρωτοβουλία της, συνέβαλε στην δημιουργία του πρώτου Τάγματος Ελλήνων Χιονοδρόμων, στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων

Το 1932 οργάνωσε τους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες της, και από το 1936 ανελλιπώς συμμετέχει και εκπροσωπεί την χώρα μας στις χειμερινές Ολυμπιάδες

Πρωτοστάτησε στην νομοθετική κατοχύρωση του θεσμού των “Εθνικών Δρυμών” στην Ελλάδα, και στην ίδρυση το 1951 της “Εταιρείας Προστασίας της Φύσεως”

Διοργανώνει αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως πχ. το συνέδριο της διεθνούς ομοσπονδίας χιονοδρομίας στην Αθήνα το 1955.

Το 1977 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (Ε.Ο.Σ.), με καταστατική διάταξη μετονομάσθηκε σε Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Χιονοδρομίας (Ε.Ο.Ο.Σ.) και το 1983, για λόγους καθαρά οργανωτικούς και διοικητικούς, διαχωρίστηκε σε 2 ανεξάρτητες αθλητικές ομοσπονδίες, την Ελληνική Ομοσπονδία χιονοδρομίας (Ε.Ο.Χ.) και την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων (Ε.Ο.Ο.Σ.).

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, σήμερα:

 

  • Καλλιεργεί και ισότιμα αναπτύσσει 4 Ολυμπιακά αθλήματα, τα Αλπικά Αγωνίσματα, τους Δρόμους Αντοχής, το Διάθλον και την Χιονοσανίδα.
  • Έχει δημιουργήσει ένα πολύ αξιόλογο αθλητικό φυτώριο, που συνεχώς διευρύνεται και αναβαθμίζεται.
  • Διαθέτει μια εθνική ομάδα η οποία στις διεθνείς συμμετοχές της σε παγκόσμιο και Ολυμπιακό επίπεδο, κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη 25άδα, με σαφώς ανοδική τάση,
  • Πραγματοποιεί, σειρά από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα, από τις οποίες, οι Βαλκανικοί Αγώνες του 1985 στον Παρνασσό, και το Παγκόσμιο Κριτήριο δρόμων αντοχής μη αλπικών χωρών και αθλητών πόλεων, στα 3-5 Πηγάδια το 1989, χαρακτηρίστηκαν, ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες και τους παριστάμενους εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας, ως “Μικρές Ολυμπιάδες” και οι καλύτερες διοργανώσεις στην ιστορία των δύο θεσμών, οι δε Έλληνες αθλητές, χάρισαν στην Ελλάδα 4 παγκόσμια χρυσά μετάλια.