Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Το μαγικό και ταυτόχρονα μακρινό ταξίδι για την PyeongChang ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα, με την Τελετή Αφής να πραγματοποιείτε σήμερα στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας.
Παρά τον βροχερό καιρό, η Τελετή διεξήχθη κανονικά με την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου να επιτελεί και πάλι με άψογο τρόπο τα καθήκοντά της, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου αλλά και του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Τόμας Μπαχ.
Επιβλητικό ήταν το τελετουργικό του χορού, που εμπνεύστηκε  η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, με τις Ιέρειες και τους Χορευτές να κλέβουν την παράσταση, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες που σχεδίασε η Ελένη Κυριάκου.
Πρώτος Λαμπαδηδρόμος, ήταν ο πρωταθλητής της χιονοδρομίας Απόστολος Αγγέλης που μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον πρώην ποδοσφαιριστή Park Ji Sung που εκπροσώπησε την Οργανωτική Επιτροπή της PyeongChang.
Η Τελετή ξεκίνησε με τους μαθητές των σχολείων της περιοχής να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους αλλά και να παρελαύνουν κρατώντας τις σημαίες όλων χωρών που ανήκουν στην Ολυμπιακή οικογένεια.
Την Τελετή παρακολούθησαν επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ Jacques Rogge, αλλά και οι εκπρόσωποι των Οργανωτικών Επιτροπών των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, PyeongChang 2018 Lee Hee beom, Tokyo 2020 Tsunekazu Takeda, Beijing 2022 Zaiqing Yu, Paris 2024 Denis Masseglia, Los Angeles 2028 Lawrence Probst III, σε μία κίνηση ενότητας και ομοψυχίας των λαών μέσω του Ολυμπιακού κινήματος.
Παρέστησαν επίσης, τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Anita de Frantz, Gunilla Lindberg, Ser Miang Ng, Guy Drut, Jean Christophe Rolland, Alex Gilady, Lambis Nikolaou, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης.                                                                                                                       Την ΕΟΧΑ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δημοσθένης Γυρούσης, ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Σμυρναίος, η Ταμίας Σπυριδούλα Στάμου, ο Εκπρόσωπος στην ΕΟΕ Βασίλειος Κατσώρας και ο Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος στην ΕΟΕ και Μέλος του ΔΣ της ΕΟΧΑ Νικόλαος Γιαννούλης.
Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος Απόστολος Αγγέλης δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος. Αυτή η στιγμή νομίζω ότι είναι η κορυφαία στη ζωή ενός αθλητή και εγώ είχα την τιμή να την ζήσω. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το προνόμιο να είμαι ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος.»
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα παραδοθεί στην Κορέα για να εορταστούν οι 100 μέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το Ολυμπιακό Φως θα περάσει σήμερα από τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ηλιδα τα Καλάβρυτα και θα διανυκτερεύσει στην Πάτρα. Το ταξίδι στο ελληνικό έδαφος θα διαρκέσει εως τις 31 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει για την Κορέα. Ο πρωταθλητής μας Ιωάννης Πρώιος θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή της PyeongChang.