Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

Σκι αντοχής

ΣΚΙ ΑΝΤΟΧΗΣ (Cross Country Skiing)
Ιστορία
Το σκι Αντοχής ήταν η πρώτη μορφή χιονοδρομίας. Η μακρινή ιστορία του ξεκίνησεστη βόρεια Νορβηγία όπου ανακαλύφτηκαν τοιχογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπουςμε πέδιλα στα πόδια, χρονολογούνται περίπου το 2000 π.χ. Οι κάτοικοι τηςβόρειας Ευρώπης, λόγω των άσχημων κλιματολογικών συνθηκών, είχαν έντονοπρόβλημα μετακίνησης. Χρησιμοποιούσαν το σκι ως βασικό μέσο μετακίνησης πουτους διευκόλυνε στις καθημερινές ασχολίες τους. Μάλιστα εθίστηκαν τόσο πολύ μεαυτή τη δραστηριότητα που δημιούργησαν θεότητες, όπως ο Uilr, ο προστάτης τωνκυνηγών με τα σκι και ο Skade, ο θεός των σκι. Ιστορικοί αναφέρουν τη χρήση τωνσκι στις στρατιωτικές ομάδες κατά το Νορβηγικό πόλεμο (1140) και τον πόλεμομεταξύ Σουηδών και Νορβηγών (1179-1240), επίσης αναφέρουν ότι οι περισσότεροιΒίκινγκς βασιλείς ήταν επιδέξιοι σκιέρ. Ο πρώτος αγώνας Σκι Αντοχής έγινε το1843 στην πόλη Tromsoe της Νορβηγίας και η πρώτη σχολή σκι το 1881 στο Telemarkτης ίδιας χώρας. Στην πόλη αυτή το 1825 γεννήθηκε ο Sodre Nordhem ο άνθρωποςπου αργότερα ανέλυσε και βελτίωσε επιστημονικά το σκι Aντοχής. Το 1922οργανώνεται ο πρώτος υπερ-μαραθώνιος σκι Αντοχής – ο οποίος καλύπτει μιααπόσταση 89 km – στη μνήμη του βασιλιά Vasa, γνωστός ως Vasaloppet. Από τότεκαι κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου στη Σουηδία γίνεται η μεγαλύτερηχιονοδρομική εκδήλωση της χώρας, όπου συμμετέχουν χιλιάδες αθλητές καιαθλήτριες από όλο σχεδόν τον κόσμο. Το 1924 στους πρώτους χειμερινούςΟλυμπιακούς Αγώνες διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των 15 και 30 km με πρώτο νικητήτον Νορβηγό Th. Haug. Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε σε ΟλυμπιακούςΑγώνες ήταν ο Δημήτριος Ανδρεάδης από τη Βέροια το 1968 στη Grenoble τηςΓαλλίας. Από εκείνη τη χρονιά και κυρίως από το 1980 οι Έλληνες αθλητέςσυμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Οι αγωνιστικές τεχνοτροπίες (στυλ)
Αν και το σκι Αντοχής ήταν πολύ δημοφιλές στη Β. Ευρώπη σαν μέσο μετακίνησηςκαι κυνηγιού περισσότερο από 4000 έτη, πολύ μικρή πρόοδος είχε σημειωθεί στηντεχνική μέχρι το 19ο αιώνα. Δύο γεγονότα σημάδεψαν την ραγδαία ανάπτυξη τουαγωνιστικού αθλήματος: (α) Την ίδρυση στη Νορβηγία του Christiana ski club το1877, όπου άρχισε να οργανώνει αθλητικούς αγώνες και (β) τις δύο αποστολές στηΓροιλανδία από τον Σουηδό Nordenskjold (1883) και τον Νορβηγό Nansen (1888).Από πλευράς τεχνικής η εξέλιξη υπήρξε πρώτα στον εξοπλισμό που άρχισαν οιχιονοδρόμοι να χρησιμοποιούν πλέον δύο μπαστούνια και δύο πέδιλα στο ίδιο ύψος.Ενώ στο διαγώνιο διασκελισμό και τη διπλομπαστουνιά προστέθηκε και ηδιπλομπαστουνιά με βηματισμό. Από τότε μέχρι τη δεκαετία του ’80 η κλασικήτεχνική ήταν η τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στους αγώνες. Το σκέιτ μετη σημερινή μορφή του χρησιμοποιήθηκε για πρώτη στις αρχές τις ίδιας δεκαετίαςαπό Αμερικανούς αθλητές (Β. Koch). Μέχρι τότε το σκέιτ στο ένα πόδι καθώς καιτο ψαροκόκαλλο με τη φάση του γλυστρίματος ήταν οι πιο δημοφιλείς τεχνικές σκέιτ.Από τo 1985 άρχισε να χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους αθλητές στουςδιεθνείς αγώνες. Την ίδια χρονιά, μετά από μία περίοδος έντονων διαφωνιών καιδιαβουλεύσεων, η διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (FIS) αποφασίζει – πολύ σωστά -να χρησιμοποιήσει και τις δύο τεχνικές ή πιο σωστά τεχνοτροπίες (στυλ). Σήμεραη ελεύθερη τεχνική μαζί με την κλασσική τεχνική είναι οι δύο επίσημες τεχνικέςστο Σκι Αντοχής και μοιράζονται 50-50% όλους τους επίσημους διεθνείς αγώνες.

Αγωνίσματα
Πίνακας Ι. Ολυμπιακά αγωνίσματα

ΑΝΤΡΕΣ

Απόσταση (χλμ)

Τεχνική (Στυλ)

Τρόπος εκκίνησης

Sprint

Ελεύθερη

Διαλειμματική, σειρές

15 km

Κλασσική

Διαλειμματική ανά 30″

15 / 15 km Pursuit

Κλασσική/ ελεύθερη

Ομαδική

50 km

Ελεύθερη

Ομαδική

4×10 km Σκυταλοδρομία

2 κλασσική –

2 ελεύθερη

Ομαδική

ομαδικό sprint

Κλασσική

Ομαδική

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Απόσταση (χλμ)

Τεχνική (Στυλ)

Τρόπος εκκίνησης

Sprint

Ελεύθερη

Διαλειμματική, σειρές

10 km

Κλασσική

Διαλειμματική ανά 30″

7,5 / 7,5 km Pursuit

Κλασσική / Eλεύθερη

Ομαδική

30 km

Ελεύθερη

Ομαδική

4×5 km Σκυταλoδρομία

2 κλασσική –

2 ελεύθερη

Ομαδική

ομαδικό sprint

Κλασσική

Ομαδική

    

Περιγραφή ολυμπιακών αγωνισμάτων
Η σειρά εκκίνησης των αθλητών με διαλειμματική ή ομαδική καθορίζεται ύστερα απόκλήρωση ή με βάση τους βαθμούς FIS του κάθε αθλητή στη σύσκεψη αρχηγών.

Διαλειμματική εκκίνηση
Η ατομική διαλειμματική εκκίνηση του κάθε αθλητή γίνεται κάθε 15 ή 30 δεύτερα.Στα αγωνίσματα με διαλειμματική εκκίνηση νικητής είναι ο/η αθλητής/τρια με τονκαλύτερο χρόνο. Η σειρά εκκίνησης των αθλητών με διαλειμματική καθορίζεταιύστερα απο κλήρωση στη σύσκεψη αρχηγών Μπορούν ανάλογα με τις συνθήκες ναγίνουν κάθε 10 ή 15 sec.Η διαδικασία εκκίνησης είναι οι ακόλουθη: 10 “ πριν τηνεκκίνηση υπάρχει προειδοποίηση, στα τελευταία 5” αρχίζει η αντίστροφη μέτρησημε:: “5-4-3-2-1” , “πάμε”.

Ομαδική εκκίνηση
Οι αθλητές ξεκινούν όλοι μαζί. Στις ομαδικές εκκινήσεις νικητής/τρια είναι ο/ηαθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού. Η διαδικασίαεκκίνησης είναι ως εξής: 1 min πριν την εκκίνηση οι αθλητές καλούνται στηγραμμή αφετηρίας, 30 sec γίνεται πληροφόρηση, δίνεται το σύνθημα “έτοιμοι”“πάμε” ή πυροβολισμός. Αν υπάρχει λανθασμένη εκκίνηση, ο κριτής που στέκεται100 m μετά τη γραμμή αφετηρίας, σταματά και επαναφέρει τους αθλητές στη γραμμήαφετηρίας. Τα πρώτα 100 m κανείς αθλητής δεν επιτρέπεται να βγει έξω από τοδιάδρομο του.

Sprint (ταχύτητα)
Χωρίζεται σε δύο φάσεις τους προκριματικούς και τους τελικούς. Στηνπροκριματική φάση αγωνίζονται οι αθλητές με διαλειμματική εκκίνηση. Οι 8 ή 16 ή32 πρώτοι αθλητές αγωνίζονται στους τελικούς σε προκαθορισμένες ομάδες (με βάσητον προκριματικό αγώνα) των δύο ή τεσσάρων ή πέντε αθλητών. Οι δύο νικητές κάθεπροκριματικής σειράς προκρίνονται στον επόμενο γύρο. Ο νικητής του τελικούγύρου είναι ο νικητής του αγώνα.. Η απόσταση πρέπει να είναι από 1-1,4 χλμ. γιατους άντρες και 0,8-1,2 για τις γυναίκες.

Pursuit (καταδίωξη)
Οι αθλητές ξεκινούν όλοι μαζί με ελεύθερη τεχνική. Στη μέση του αγώνα οιαθλητές αλλάζουν υλικά και συνεχίζουν με διαφορετική τεχνοτροπία (τεχνικήκλασσική). Νικητής/τρια είναι ο/η αθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμήτερματισμού.

Σκυταλοδρομία 4Χ10 ή 5 χλμ.

Έχουμε 4 σειρές αθλητών για κάθε ομάδα. Οιδύο πρώτες σειρές αθλητών/τριών αγωνίζονται με κλασσική τεχνική και οι δύουπόλοιπες (3, 4) σειρές αθλητών/τριών με ελεύθερη τεχνική. Ξεκινούν με ομαδικήεκκίνηση οι αθλητές / τριες της πρώτης σειράς.Στις σκυταλοδρομίες η αλλαγή τωναθλητών γίνεται στην ζώνη αλλαγής. Η αλλαγή είναι έγκυρη όταν ο αθλητής αγγίξειμε το χέρι του οποιοδήποτε σημείο του σώματος του συναθλητή του.

Τeam sprint (Ομαδικό ταχύτητα)
Έχουμε 2 σειρές αθλητών για κάθε ομάδα. Και οι δύο πρώτες σειρές αθλητών/τριώναγωνίζονται με κλασσική τεχνική. Ξεκινούν με ομαδική εκκίνηση οι αθλητές /τριες της πρώτης σειράς. Κάθε αθλητής / τρια διανύει την αγωνιστική απόσταση 3φορές. Η απόσταση πρέπει να είναι από 1-1,4 χλμ. για τους άντρες και 0,8-1,2για τις γυναίκες. Η αλλαγή της σκυτάλης των αθλητών γίνεται στην ζώνη αλλαγής.Η αλλαγή είναι έγκυρη όταν ο αθλητής αγγίξει με το χέρι του οποιοδήποτε σημείοτου σώματος του συναθλητή του.