Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

50ο Διεθνές Συνέδριο της FIS (International Ski Association)

Το Σάββατο 11 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 50ου Διεθνούς Συνεδρίου της FIS στο Κανκούν του Μεξικό με την συμμετοχή περισσότερων από 110 χωρών μελών.
Μεταξύ των διαδικασιών που προβλεπόταν για το συνέδριο ήταν οι αναθέσεις των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων (όλων των αγωνισμάτων) για το 2020 και 2021, τροποποιήσεις σε τεχνικούς κανονισμούς, ενημέρωση για την οικονομική πορεία της FIS και για την διαμόρφωση των επιχορηγήσεων προς τις Εθνικές Ομοσπονδίες, θέσπιση νέων ακόμα πιο αυστηρών κανόνων για το Anti-Dopping και τέλος οι εκλογές για τα μέλη του νέου Δ.Σ. της FIS.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι συνεδριάσεις – συναντήσεις των διαφόρων θεματικών επιτροπών της FIS.

Την Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων (Ε.Ο.Χ.Α.) στο συνέδριο εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας κ. Γιώργος Νικητίδης ο οποίος κλήθηκε από τον πρόεδρο της FIS κ. J.F. Kasper να κάνει μια αναφορά στο επόμενο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 13 – 19 Μαίου του 2018 στην Ελλάδα (στο συγκρότημα Costa Navarino στην Μεσσηνία).
Ο κ. Νικητίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερη η τιμή για την Ελλάδα και την Ε.Ο.Χ.Α. (η οποία διεκδίκησε και πέτυχε αυτή την διοργάνωση για την χώρα μας), διαβεβαίωσε όλους τους συνέδρους ότι θα εντυπωσιαστούν από την περιοχή και την Ελληνική φιλοξενία και επισήμανε ότι ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου βρίσκεται σε μια περιοχή δεμένη με την Ελληνική ιστορία (Σπάρτη, Μυκήνες, Επίδαυρος κλπ) αλλά κυρίως με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αφού πολύ κοντά βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, ο χώρος όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και όπου ανάβει η Φλόγα τους πριν από κάθε διοργάνωση, την οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν.
Όλες αυτές οι αναφορές στην Ελλάδα, τις φυσικές και κυρίως τις πολιτιστικές της ομορφιές προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων και τον καταιγισμό των ερωτήσεων μετά το τέλος του συνεδρίου, στοιχεία που προμηνύουν ότι η επόμενη διοργάνωση στην Ελλάδα θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στα πλαίσια του συνεδρίου ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Ο.Χ.Α. είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της FIS κ. Kasper και την Γεν. Γραμματέα κα. Lewis, όπως επίσης και με πολλούς εκπροσώπους Ομοσπονδιών άλλων χωρών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των γειτονικών χωρών (κυρίως Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία), σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι Έλληνες αθλητές σε ότι έχει σχέση είτε με τις προετοιμασίες τους, είτε με την συμμετοχή τους σε αγώνες που διοργανώνονται στις χώρες αυτές.
Παράλληλα με πρωτοβουλία της Ε.Ο.Χ.Α, έγινε μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση της διοργάνωσης Βαλκανικού Πρωταθλήματος μέσα στο επίσημο καλεντάρι της FIS κάτι που θα δίνει στους Έλληνες Αθλητές αφενός περισσότερες δυνατότητες να διαμορφώσουν την ατομική τους βαθμολογία (σε βαθμούς FIS) και αφετέρου περισσότερες ευκαιρίες για κάποιες διεθνείς διακρίσεις που σχετίζονται με τα λεγόμενα «προνόμια» των αθλητών.
Τέλος, σε ιδιαίτερες συναντήσεις με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών της Κύπρου και της Αλβανίας συζητήθηκαν οι πιθανότητες διενέργειας της προετοιμασίας των εθνικών τους ομάδων αλλά και η υποστήριξη της Ε.Ο.Χ.Α. για την διοργάνωση των εθνικών πρωταθλημάτων, των χωρών αυτών, σε χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι θετικές.

IMG_20160610_101033