Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

Ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου στο Ν. ημισφαίριο

Σε αγώνες του νοτίου ημισφαιρίου και συγκεκριμένα στην Αργεντινή και στην Χιλή θα συμμετάσχουν Έλληνες αθλητές τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι Μ. Βαλκαρέτζι, Κ. Συκαράς και Μ. Σαμαρινού θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την αγωνιστικό τους επίπεδο και τη βαθμολογία τους στη γενική κατάταξη της FIS.

Τις 13 και 14/8 στο Cerro Catedral (ARG) και στο αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης ο αθλητής του ΕΟΣ Θεσ/κης Μ. δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τους αγώνες αφού βγήκε έξω στην πρώτη διαδρομή. Οι αγώνες θα συνεχιστούν με τα αγώνισμα της γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης.

 

17ος και με 51,30 βαθμούς FIS τερμάτισε στο αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης ο Μ. Βαλκαρέτζι στην Antillanca (CHI) το Σάββατο 17/8. Η επίδοση ήταν αρκετά καλή αλλά δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες του Έλληνα αθλητή. Η πρώτη διαδρομή του ήταν πολύ αργή σε χρόνο και δεν του επέτρεψε μια μεγάλη επίδοση, που ”ψάχνει” στους αγώνες του Ν. ημισφαιρίου.

 

Την καλύτερη αγωνιστική εμφάνιση του 2013 έκανε ο Βαλκαρέτζι στο διεθνή αγώνα του Valle Nevado της Χιλής αφού τερμάτισε 13ος με 33,65 βαθμούς FIS στο αγώνισμα του γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης (22/8/13). Να σημειωθεί ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και μετάλλιο αφού η διαφορά του από τους πρώτους ήταν λιγότερη από ένα δευτερόλεπτο.Στο ίδιο αγώνισμα ο Συκαράς Κων/νος τερμάτισε 37ος με 68,79 βαθμούς FIS. Ενώ η Σαμαρινού Μαρία στις γυναίκες ήταν 33η με 135,60  βαθμούς FIS.

Στο SG (23/8/13) κατετάγησαν οι Βαλκαρέτζι 29ος με 73,16 βαθμούς FIS και Συκαράς 47ος με 127,74 βαθμούς FIS, σε έναν αγώνα υπερβολικά δύσκολο αφού αγωνίστηκαν μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Αξιόλογη ήταν η παρουσία της Σαμαρινού η οποία τερμάτισε 27η και με 181,09 βαθμούς FIS, σε ένα αγώνισμα που συμμετείχε για πρώτη φορά, και αποτελεί την καλύτερη ελληνική επίδοση στην κατηγορία των γυναικών τα τελευταία χρόνια.

Ο επόμενος σταθμός των Έλλήνων αθλητών στη Χιλή ήταν το Χ/Κ Nevados de Chillian (26/8/13) και τα αγωνίσματα SG και SC. O Κων/νος Συκαράς είχε αυτή τη φορά καλύτερα αποτελέσματα από τον Μαξ Βαλκαρέτζι, αλλά χωρίς να πετύχει την αγωνιστική υπέρβαση που επιδίωκε. Καλύτερο αποτέλεσμα ήταν η 25η θέση και οι 85 βαθμοί FIS στο SC, ενώ στο SG κατετάγη 31ος με 93,52 βαθμούς FIS.