Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

H τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ

Καλό ταξίδι ευχήθηκε πλήθος κόσμου στην ολυμπιακή φλόγα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων «Βανκούβερ 2010», η οποία άναψε με την καθιερωμένη μεγαλοπρέπεια στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας με τη βοήθεια του λαμπερού ήλιου και της Πρωθιέρειας Μαρίας Ναυπλιώτου. Το ταξίδι για τον Καναδά θα διαρκέσει 113 ημέρες, για να φτάσει στο Βανκούβερ στις 12 Φεβρουαρίου του 2010. Πρώτος λαμπαδηδρόμος  ήταν ο αθλητής του Αλπικού σκι Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος προετοιμάζεται για το τέταρτο ολυμπιακό του ραντεβού. Ο Έλληνας σκιέρ, ο οποίος και το 1998, πριν τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του Ναγκάνο είχε πάρει πρώτος την ολυμπιακή φλόγα, δήλωσε:

 

«Ήταν μια σπουδαία τελετή. Την τίμησαν αρκετά και σημαντικά πρόσωπα, όσο για μένα αποτέλεσε μεγάλη συγκίνηση και τιμή, όπως και το 1998 στο Ναγκάνο. Από αύριο συνεχίζεται η προετοιμασία κι έτσι θα ταξιδέψω και πάλι στην Αυτσρία και το Χίντερτουξ, όπου και θα ενσωματωθώ με την υπόλοιπη ομάδα. Για τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Τα καλά μου αποτελέσματα στους περασμένους αγώνες κάνουν τους στόχους μας ακόμα μεγαλύτερους»

 

Από πλευράς Ελληνικής ομοσπονδίας Χιονοδρομίας στην τελετή παρέστη   η αντιπρόεδρος Αλπικών Αγωνισμάτων της ΕΟΧ  κα.Στάμου Σπυριδούλα, η οποία δήλωσε “Ηταν ιδιαίτερα συγκινησιακή η  σημερινή ημέρα και μεγάλη τιμή για την Ελληνική Χιονοδρομία η Αιώνια Ολυμπιακή Φλόγα να ξεκινά  το μακρύ ταξίδι της για το VANCOUVER   απο τα χέρια του μεγάλου μας Αθλητή Βασίλη Δημητριάδη “.Παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της ΕΟΧ,κ. Γιώργος Σμυρναίος, ο οποίος δήλωσε: «Ήταν μια εξαιρετική τελετή, ιδανική και όπως ακριβώς την περιμέναμε. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα σε σχέση μʼ αυτές των θερινών ολυμπιακών αγώνων. Η ΕΟΧ συνεχίζει το έργο της, με τους αθλητές μας να βρίσκονται στο εξωτερικό για προετοιμασία. Ήδη Βασίλης Δημητριάδης (Αλπικό σκι), Λευτέρης Φάφαλης (Σκι αντοχής) και Σάκης Τσακίρης (Δίαθλο) έχουν πάρει το εισιτήριο για τους ολυμπιακούς αγώνες, δύο γυναίκες θα τους ακολουθήσουν, ενώ θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή τους αθλητές μας απʼ το snowboard και το freestyle ski».    

 

Στην τελετή αφής παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ Ζακ Ρογκ, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κ. Λάμπης Νικολάου, η υφυπουργός Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, η βουλευτής της ΝΔ κα Ντόρα Μπακογιάννη ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολιτικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και η πλειονότητα των μελών της ΕΟΕ.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Ολυμπιακή Φλόγα σύντομα θα φτάσει και στο Βανκούβερ, την Ολυμπιακή Πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Και μεταφέρεται εκεί, για να διαδώσει το μεγάλο όραμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι άλλωστε, το ίδιο το σύμβολο της ειρήνης, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων, σταματούσαν προσωρινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όσοι θα έχουν την τύχη να νιώσουν το μεγαλείο της μεταφοράς του Ολυμπιακού Φωτός, μαζί με αυτούς που θα παρακολουθήσουν από κοντά την Λαμπαδηδρομία, δεν πρέπει μόνο να εμπνευστούν από τις διαχρονικές αξίες, αλλά και να κρατήσουν χώρο στην καρδιά τους για τη ζέστη και τη λάμψη της ιερής φλόγας, ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των Ολυμπιακών Ιδεωδών».

 

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Δρ Ζακ Ρογκ στην ομιλία του, επισήμανε: «Η μεγαλύτερη εθνική Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ιστορία  θα καλλιεργήσει  πνεύμα συμμετοχής σε μια παγκόσμια κοινότητα. Θα συνενώσει όλους εμάς  ως πολίτες του κόσμου συνδεδεμένους  με  τις ολυμπιακές αξίες της  αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού. Θα εμπνεύσει νέες ελπίδες, νέα όνειρα ιδιαίτερα ανάμεσα στη νέα γενιά που συμμετέχει στους Αγώνες. Θα καλέσει τους Καναδούς και τους επισκέπτες απʼ  όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν  και να γιορτάσουν τους Αγώνες με  ζεστή καρδιά. Θα είναι άλλο ένα δείγμα για το πώς οι Αγώνες του Βανκούβερ θα κάνουν τη διαφορά διαδίδοντας τις Ολυμπιακές Αξίες στα πέρατα του κόσμου».

 

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Αηδόνης, είπε:

«Τα πάντα σήμερα συνηγορούν στο να είναι η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ μοναδική. Όπως μοναδική είναι κάθε Αφή Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Υποδεχόμαστε το δώρο του φωτός και ξεπροβοδίζουμε τη Φλόγα για το μακρύ ταξίδι της ως το Βανκούβερ».

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανυκτερεύσει απόψε στα Καλάβρυτα όπου έχει προγραμματιστεί τελετή υποδοχής. Προηγούμενοι σταθμοί της Φλόγας είναι ο Πύργος, η Αρχαία Ήλιδα και τα Τριπόταμα. Στη δεύτερη μέρα της λαμπαδηδρομίας, το ιερό φως θα περάσει από την Πάτρα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και θα καταλήξει στο Καρπενήσι όπου και θα διανυκτερεύσει.

 

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ θα ξεκινήσουν από τις 12 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε Βανκούβερ, Ουίστλερ, Ρίτσμοντ και Ουέστ Βανκούβερ.