Ελληνική Ομοσπονδία Xειμερινών Αθλημάτων | ΕΟΧΑ

Επίτιμο μέλος

      Mετά από 30 ολόκληρα χρόνια ενεργούς συμμετοχής στην Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS Public Relations Committee) το Διοικητικό Συμβούλιο της FIS αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Μελίτας Τσουτρέλη – Μπενά της απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Μέλους.

      Η πορεία της Μελίτας Τσουτρέλη Μπενά στην FIS είχε ήδη ξεκινήσει το 1963 (πριν 55 χρόνια!) κατά την διάρκεια του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου FIS  στην Αθήνα πού είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία ο τότε Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος. Ο αείμνηστος Πρόεδρος της FIS Marc Hodler γνωρίζοντας ότι η Μελίτα ήταν αθλήτρια του ΕΟΣ Αθηνών και μέλος της Εθνικής Ομάδας Χιονοδρομίας της ανέθεσε τον ρόλο της  βοηθού -διερμηνέως της Ελβετίδας γραμματέως του Συνεδρίου.  Aυτό ήταν το πρώτο βήμα της προς τήν FIS.

      Η Μελίτα σαν αθλήτρια του ΕΟΣ Αθηνών 1959-1964 ελάμβανε μέρος πάντοτε εκτός συναγωνισμού στην κατηγορία ανδρών καθότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε άλλη αθλήτρια χιονοδρόμος στην χώρα μας. Ελάμβανε μέρος με δύσκολες συνθήκες  στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας στην θέση Βρυσοπούλες – Ολύμπου στις χειμερινές εγκαταστάσεις των ΛΟΚ γιατί ο αυστριακός προπονητής ήταν αποσπασμένος στα ΛΟΚ. Κάθε τέλος της χειμερινής αθλητικής περιόδου το Συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου σαν αναγνώριση των προσπαθειών της απένεμε στην Μελίτα τιμητικά ένα χρυσό  μετάλλιο «σαν την καλύτερη Ελληνίδα Χιονοδρόμο». Έλαβε μέρος στους Προ-Ολυμπιακούς  Χειμερινούς Αγώνες Innsbruck 1963 αλλά δυστυχώς για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να λάβει μέρος, παρόλο ότι είχε επιλεγεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Ιnnsbruck 1964. 

  Την εποχή εκείνη, έγιναν για πρώτη φορά το 1965 στο Πήλιο αγώνες με συμμετοχή Γυναικών και έτσι μπόρεσε και επισήμως η Μελίτα να κατακτήσει το πρώτο της Κύπελλο. Ελάμβανε μέρος με επιτυχία σε όλους τους αγώνες Γυναικών μέχρι το 1968.

        Το 1968 η Αυστριακή, παλαιά πρωταθλήτρια αλπικού σκι, Δρ. Κυρία Emmy Schwabe, υπεύθυνη των Συνοδών – Διερμηνέων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Grenoble 1968 πρότεινε στην Μελίτα να 

εργαστεί εθελοντικά κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών. Το πάθος της για το σκί – είχε μόλις σταματήσει να λαμβάνει μέρος σε αγώνες – την οδήγησε στην Grenoble.(φωτ.5).  Στην συνέχεια εργάστηκε υπό την ίδια ιδιότητα της Συνοδού –Διερμηνέως στους Χειμερινούς  Ολυμπιακούς Αγώνες Lake Placid (USA) 1980. Eκεί γνώρισε πολλά μέλη Επιτροπών της FIS και της έγινε πρόταση να εργαστεί ως εθελόντρια πάντοτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι Schladming (Austria) 1982. Αυτό ήταν το δεύτερο βήμα προς την FIS.

       Έμαθε Γερμανικά μέσα σε δύο χρόνια για να μπορέσει να πάει στο Schladming και στην συνέχεια η Οργανωτική Επιτροπή Nordic World Championships Seefeld 1985 και η Ηγεσία  της FIS  πρότειναν στην Μελίτα να βοηθήσει αναλαμβάνοντας τις Δημόσιες Σχέσεις FIS στους αγώνες.

       Εκείνη την εποχή η Ομοσπονδία μας πρότεινε μόνο άνδρες για μέλη Επιτροπών FIS. Αλλά ο Πρόεδρος της FIS Marc Hodler και ο Γενικός Γραμματέας Gian Franco Kasper ζήτησαν από την Ελληνική Ομοσπονδία να προτείνει την Μελίτα Τσουτρέλη Μπενά για μέλος Επιτροπής FIS Δημοσίων Σχέσεων. Η εκλογή στην επιτροπή της έγινε γνωστή το 1987 κατά την διάρκεια FIS Alpine World Championships 1987.

     Σε αυτά τα τριάντα χρόνια  1987 – 2018 η Μελίτα Τσουτρέλη εργάστηκε συνολικά εθελοντικά με την FIS σε 5 Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, 12 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Χιονοδρομίας υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Έλαβε μέρος στα περισσότερα Συνέδρια FIS πού διοργανώνονται ανά διετία, στις Συναντήσεις Καλενταρίου ανά διετία και στις φθινοπωρινές εργασίες κατ’έτος της Αλπικής Επιτροπής.

    Ως  εκ τούτου ήταν απόλυτα φυσικό να είναι και μέλος εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων (ΕΟΧΑ) στην  Επιτροπή Διοργάνωσης του μεγάλου 51oυ Παγκόσμιου Συνεδρίου της  FIS Costa Navarino 2018 (13-19 Μαΐου 2018).

   Οργανωτής του Συνεδρίου ήταν η FIS αλλά κατά γενική ομολογία όλων των Συνέδρων η συμβολή της ΕΟΧΑ ήταν καθοριστική και πολύ σημαντική. Επίσηs θετικό ρόλο έπαιξε  η αποτελεσματικότητα όλων των φορέων του συγκροτήματος Costa Navarino.

   Το Συνέδριο πού κατά γενική ομολογία ήταν ένα από τα καλλίτερα Συνέδρια πού έχουν ποτέ οργανωθεί με συμμετοχή άνω των 1000 Συνέδρων άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις από τις εργασίες του Συνεδρίου αλλά κυρίως από την Πατρίδα μας την Ελλάδα. Οι σύνεδροι δεν μας είπαν «αντίο» αλλά «θα σας ξαναδούμε σύντομα !!»